in

No není to škoda? 12 kulinářských chyb, které kazí chuť vašeho jídla!

adme.ru
Reklama

Mnozí z nás jsou obeznámeni se situací, kdy vaříte přesně podle receptu a dodržujeme všechny poměry, ale výsledek není zdaleka ideální a to bez jakéhokoli zjevného důvodu. Čím by to mohlo být? To se třeba dozvíte v dnešním článku, protože vám povíme o 12 nejčastějších kulinářských chybách.

1. Přeplněná pánev

Pamatujte: pokud chcete uvařit maso s křupavou kůrkou, musíte ho dát do pánve tak, aby se kousky navzájem nedotýkaly. Jinak se jídlo bude dusit.

adme.ru

2. Smažíte maso na nepřilnavé pánvi

Maso také nemusí být křupavé, pokud na smažení používáte nepřilnavou pánev. Nádobí je díky tomu méně horké než obvykle, a proto je nejlepší nechat ho na omelety, palačinky a palačinky. U masa použijte grilovací nebo litinovou pánev.

adme.ru

3. Moc nebo málo slaná voda na těstoviny

Zlatým pravidlem při vaření těstovin je dobře solit vodu, ve které se vaří. Jinak riskujete, že dostanete nechutnou hmotu, kterou žádná omáčka nezachrání. Pokud ale nevíte, v jakém poměru sůl přidat, pak je zde vodítko: jedna polévková lžíce soli na 300 gramů těstovin.

adme.ru

4. Smažíte na olivovém oleji

Když jej příliš zahřejete, ztratí olivový olej všechny své blahodárné vlastnosti a začne se připalovat, což může úplně zničit chuť vašich pokrmů. Proto jej nechte raději na zálivku, a na smažení použijte rafinovaný slunečnicový olej.

adme.ru

5. Měříte množství sypkých produktů sklenicí

Mnoho z nás měří množství ingrediencí na těsto pomocí sklenice, a zapomíná na to, že pro pečení je přesné dávkování nesmírně důležité. Pokud si tedy nepamatujete všechny tabulky měr a hmotností zpaměti. Je lepší použít speciální odměrku nebo kuchyňskou váhu.

adme.ru
Reklama

6. Nepředehřáli jste pánev před vařením

Zkušení kuchaři říkají: „Pokud si myslíte, že je pánev již dostatečně horká, počkejte další dvě minuty a teprve poté začněte vařit.“ Dobře zahřátá pánev je nezbytná při smažení zeleniny a pro vytvoření velmi křupavé kůrky na mase.

adme.ru

7. Přidáváte do pokrmů česnek hned

Neříká se nadarmo,  že česnek by měl být přidán až na konci vaření, nebo vložen do pánve na 2-3 minuty a poté hned odstraněn. Vzhledem k tomu, že česnek obsahuje mnohem méně vody než jiná zelenina, připaluje se velmi rychle a může pokrmům přidat nepříjemně štiplavou chuť.

adme.ru

8. Vložíte maso z chladničky přímo do pánve

Před vařením zahřejte maso na pokojovou teplotu. Bude se rovnoměrněji vařit a vy se můžete vyhnout nepříjemné situaci, když je vše hotové zvenčí, ale vnitřek je stále syrový. Stejné pravidlo platí i pro pečení v troubě.

adme.ru

9. Nekrájejte maso hned

I když se obvykle nemůžete dočkat, až hotové jídlo vyzkoušíte, v případě masa je lepší počkat několik minut, než ho nakrájíte. Rovnoměrně se v něm rozloží všechny šťávy a chuť bude bohatší.

adme.ru

10. Uchováváte všechny potraviny v chladničce

Ne všechna jídla dobře snášejí chlad. Rajčata, cibule, česnek, brambory, různé tropické ovoce, jako je kiwi a mango, stejně jako cuketa a lilek, se v teple cítí mnohem lépe. Vložením těchto potravin do chladničky jim neprodloužíte jejich životnost, ale spíše je zkazíte.

adme.ru

11. Potraviny neustále obracíte

Jídlo, které vaříte, nemusíte příliš často obracet. Z masa vám jinak vyteče šťáva, ryby se začnou rozpadat a místo nadýchaného sýra vznikne nezřetelná kaše. Nechat budoucí kulinářské mistrovské dílo na pokoji a nerušit ho příliš často je jedním z hlavních principů dobrého kuchaře.

adme.ru

12. Viníte kvalitu vajec

Když vaříte natvrdo vejce, žloutky se změní na šedou hmotu a bílé chutnají spíše jako guma? Neviňte kvalitu vajec! S největší pravděpodobností jste je jednoduše uvařili špatně. Pro dosažení správné barvy a konzistence zkuste vajíčka vyjmout ze sporáku ihned po dovaření a nechejte je 10 minut v horké vodě. Takto protein a žloutek dosáhnou požadovaného stavu současně.

adme.ru

Ach to vaření,.. Nevíme jak vy, ale my vaření moc v lásce nemáme. Člověk u toho stráví hodiny, aby měl pak za 10 minut po jídle a ještě k tomu ten způsobený nepořádek… Nicméně tyto rady jsou podle nás opravdu užitečné, protože například neznáme nic horšího, než kdy steak není křupavý. Co vy na to?

Čerpali jsme z adme.ru

Reklama