in

Na slovenského premiéra Roberta Fica byl dnes spáchán atentát. Je v nemocnici.

instagram.com
Reklama

Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen a následně urychleně přepraven do nemocnice v Bánské Bystrici. Incident se stal po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová, když premiér vyšel mezi lidi před kulturní dům.

Robert Fico vyšel mezi lidi, kteří na něj přátelsky volali, aby ho pozdravili. Poté bylo slyšet několik výstřelů a premiér padl k zemi. Mělo padnout až pět výstřelů a tři ho měly zasáhnout.

Pravděpodobného střelce zadrželi policisté na místě. Členové ochranky následně Fica zvedli ze země a odvlekli ho do auta. Odvezli ho do místní nemocnice, odkud ho následně letecky transportovali do Bánské Bytrice.

„Šel jsem mu podat ruku,“ popsal starší muž na místě. „Když se ozvaly výstřely, skoro jsem ohluchla,“ reagovala žena, která byla rovněž na místě, kde bylo kolem sta lidí. „Můžeme potvrdit, že na premiéra byl spáchaný atentát,“ potvrdil mluvčí slovenského ministra vnitra Matej Neumann.

V parlamentu po informaci o střelbě zavládlo velké napětí. Poslanec z Ficovy strany SMER Richard Glück začal křičet po opozičních poslancích, že za postřelení premiéra mohou oni. Nezůstalo však jenom u svalování viny na opozici. Andrej Danko obvinil novináře. O těch ze slovenského Denníku N prohlásil, že jsou „hnusná prasata“.

K incidentu se vyjádřila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. “Jsem naprosto šokována dnešním brutálním a bezohledným útokem na předsedu slovenské vlády Roberta Fica, který co nejdůrazněji odsuzuji,” uvedla na síti X.

“Přeji mu v této kritické chvíli hodně sil a brzké uzdravení. V myšlenkách jsem také s jeho rodinou a blízkými,” dodala.

Čerpali jsem z seznamzpravy.cz, tn.nova.cz

Reklama