in

Video: ve vesmíru bez skafandru? Tohle by se stalo s vaším tělem!

YouTube.com
Reklama

Věda nás často konfrontuje s nepříjemnými pravdami a jednou z nich je otázka, co by se stalo s lidským tělem ve vesmíru bez skafandru. Nedávno byla vytvořena simulace, která tento scénář dramaticky zobrazuje a výsledky jsou přesně tak děsivé, jak si možná představujete.

Video, které vytvořil kanál DG EYE science na YouTube, odhaluje, co by se stalo, kdyby člověk bez ochranného skafandru byl vystaven prázdnotě vesmíru. Ačkoliv byste možná očekávali, že tělo vybuchne, pravda je ještě šokující.

Během prvních okamžiků ve vesmíru by se plyny v lidském těle začaly roztahovat. Tento proces by vedl k prasknutí plicních tkání, což by bylo extrémně bolestivé a životu nebezpečné. Jakmile uplyne pět sekund, voda na povrchu očí, kůže a úst by se začala odpařovat. Voda v krvi by začala vařit, což by způsobilo další závažné problémy. Ve videu je možné vidět, jak tělo začíná bobtnat a zvětšovat se, protože kůže je elastická a dostatečně pevná, aby odolala vroucímu tlaku.

Nakonec by se srdce zpomalilo a zastavilo, což by vedlo k smrti udušením. Ve vesmíru není žádná atmosféra ani tlak, což znamená, že voda v našem těle by se změnila z kapaliny na plyn. Vzhledem k tomu, že lidské tělo je tvořeno ze dvou třetin vodou, je to velmi vážný problém.

„V podstatě všechny vaše tělesné tkáně, které obsahují vodu, začnou expandovat,“ vysvětlil Dr. Kris Lehnhardt, vědec z Human Research Program v NASA. Tento proces je neodvratný a extrémně nebezpečný

I přes tyto děsivé scénáře je překvapivé, že lidé stále touží vyrazit do vesmíru. Touha po poznání a objevování neznámého je silnější než strach z nebezpečí, která vesmír skrývá. Moderní technologie a bezpečnostní opatření výrazně snižují rizika spojená s vesmírnými cestami, ale jak vidno, rizika tu stále jsou a není jich málo.

Tématem jsme se inspirovali na ladbible.com

Reklama