in

Dámy, máte vousatého muže? Pozor na vážné kožní problémy!

tiktok.com
Reklama

Mnoho mužů cítí pokušení nechat si narůst vousy. Avšak, než se rozhodnete pro tuto cestu, měli byste zvážit varování lékařů ohledně hygieny vousů. Pokud víte, že nepatříte mezi ty čistotné jedince, kteří by o ně pečovali, raději se holte dál.

Dr. Muneeb Shah, známý na TikToku jako „Derm Doctor“, upozorňuje na možné nebezpečí spojené s vousy. Ve svém videu reagoval na zkušenost ženy, která po polibku s vousatým mužem objevila na své bradě červené skvrny. Dr. Shah varoval, že vousy mohou být domovem mnoha bakterií. Při líbání může dojít k drobným poraněním kůže, což zvyšuje riziko infekcí.

Jednou z možných infekcí je impetigo, které není obvykle závažné, ale je velmi nakažlivé. Projevuje se jako červená vyrážka, kterou je možné léčit antibiotickým krémem nebo tabletami. Aby se předešlo těmto problémům, Dr. Shah doporučuje mužům pravidelně čistit své vousy, což pomůže snížit riziko přenosu bakterií na jejich partnery.

@dermdoctor PSA: clean your beards @Rylee Kriete #dermdoctor #impetigo ♬ original sound – DermDoctor | Dr. Shah

Je však důležité nezapomínat, že vousy mohou mít i své výhody. Dr. Karan Raj vysvětluje, že vousatí muži mohou být ve skutečnosti čistší než ti oholení. Vousy totiž chrání pokožku před neustálým dotykem rukou, čímž snižují riziko znečištění. Kromě toho, vousy mohou působit jako bariéra proti slunečnímu záření, což snižuje riziko spálení a rakoviny kůže. Přesto je důležité používat opalovací krém, protože vousy neposkytují úplnou ochranu.

Pro ty, kteří touží po plnovousu, ale nedaří se jim to, může být na vině genetika. Někteří muži prostě nemají predispozice k růstu hustých vousů. A na rozdíl od populární mylné představy, holení vousy neposiluje.

Závěrem tak můžeme říci, že pokud chcete mít vousy, je důležité dbát na jejich čistotu a hygienu, zejména pokud přicházejí do kontaktu s jinými lidmi. Vousy mohou být stylovým doplňkem i praktickou ochranou proti chladu, ale je třeba o ně správně pečovat, aby nepředstavovaly zdravotní riziko pro vás ani vaše blízké.

Tématem jsme se inspirovali na ladbible.com

Reklama