in

TikTok: znáte Sink Drink? Další lákavý, ale nebezpečný trend!

youtube.com
Reklama

Svět TikTok je neustále zaplavován novými trendy, které se snaží zaujmout a stát se virálními. Ať už jde o synchronizaci rtů, taneční výzvy nebo zajímavé tipy na jídlo, každý den vznikají tisíce videí, která bojují o pozornost uživatelů. Nyní, s příchodem léta, se na scéně objevil nový trend, který však vyvolává vážné zdravotní obavy.

Tento trend, známý jako „sink drink“ (nápoj z dřezu), spočívá ve vytváření obřích koktejlových směsí přímo v kuchyňském dřezu. Hashtag #sinkdrink už nasbíral více než 145 milionů zhlédnutí a stal se populárním tématem na TikToku. Mezi nejznámější tvůrce patří Skyy John, známý pod přezdívkou @thetipsybartender, který se proslavil svými extravagantními alkoholovými recepty. Jeho video, kde připravuje slavný “Jungle Juice” přímo ve dřezu, získalo přes 58 milionů zhlédnutí.

Přestože se tyto nápoje mohou jevit jako ideální osvěžení pro letní odpoledne, skutečnost, že jsou připravovány v kuchyňském dřezu, vzbuzuje značné obavy. Mnozí uživatelé TikToku v komentářích vyjadřují své znechucení a nedůvěru. Jeden z uživatelů napsal: “Omluvte mě… Ale ve dřezu?” Další dodal: “Vypadá to dobře, ale ne ve dřezu.”

Dr. Gareth Nye, vedoucí programu lékařské vědy, varuje, že kuchyňský dřez je jedním z nejrizikovějších míst v domácnosti, pokud jde o bakterie a hygienu. Podle studie od National Sanitation Foundation bylo 45 procent kuchyňských dřezů pozitivně testováno na koliformní bakterie, jako je E. coli, a 27 procent obsahovalo plísně, které mohou způsobovat alergické reakce a dýchací potíže.

„Kuchyňský dřez je často považován za jedno z nejrizikovějších míst v kuchyni, protože zde ukládáme vařený a nevařený potravinový odpad a myjeme si ruce po manipulaci se syrovým masem a dalšími kontaminanty. Většina odtoků je také částečně ucpaná mastnotou nebo tukem, což vytváří ideální prostředí pro růst bakterií, jako jsou E. coli a Salmonella,“ vysvětluje doktorka.

Pokud opravdu chcete použít svůj dřez pro přípravu nápojů, Dr. Nye doporučuje, abyste ho použili jako chladicí nádobu na led. Tímto způsobem můžete udržet své nápoje chladné, aniž byste riskovali kontaminaci bakteriemi z dřezu.

Trend „sink drink“ může vypadat zábavně a lákavě, ale je důležité si uvědomit hygienická rizika, která s sebou nese. Buďte opatrní a zvažte bezpečnější alternativy pro přípravu vašich letních osvěžujících nápojů.

Tématem jsme se inspirovali na ladbible.com

Reklama