in

SpaceX Polaris Dawn? Historický výstup prvních komerčních astronautů do volného vesmíru!

YouTube.com
Reklama

V září 2024 se zapsal do historie vesmírného průmyslu nový milník, když SpaceX uskutečnila první komerční výstup do volného vesmíru. Misi Polaris Dawn, vedenou miliardářem Jaredem Isaacmanem, doprovázela inženýrka Sarah Gillis. Tato událost nejen posunula hranice komerčních vesmírných letů, ale také představila nový typ vesmírného obleku a umožnila důležité vědecké experimenty v oblastech jako kosmické záření a komunikační technologie.

V září 2024 proběhla historická mise SpaceX Polaris Dawn, během které soukromí astronauti uskutečnili první komerční výstup do volného vesmíru, tedy tzv. „spacewalk“. Jared Isaacman, miliardář a velitel mise, spolu s inženýrkou Sarah Gillis oba členové čtyřčlenné posádky, strávili několik minut mimo kosmickou loď Dragon. Isaacman byl první, kdo vystoupil z lodi a zhruba deset minut se vznášel nad Zemí ve výšce 700 km, zatímco Gillis následovala krátce poté. Tento krok představuje milník nejen pro komerční vesmírné lety, ale také pro budoucnost vesmírného výzkumu, který již není výhradně doménou vládních agentur, jako je NASA.

Tento historický okamžik byl umožněn díky novému typu vesmírného obleku od SpaceX, který byl navržen tak, aby byl lehčí, flexibilnější a poskytoval vyšší pohyblivost než předchozí modely. Posádka testovala oblek během výstupu a výsledky tohoto testování budou klíčové pro budoucí mise na Měsíc a Mars. Mise Polaris Dawn zahrnovala také vědecké experimenty, které zkoumaly dopad kosmického záření na lidské tělo a zlepšení komunikačních technologií prostřednictvím sítě Starlink. Tyto inovace mají velký potenciál pro budoucí vesmírné mise, ať už komerční nebo vědecké.

Celkově byla mise Polaris Dawn úspěšná a vedla k dosažení několika průlomových cílů, včetně testování nových technologií, zlepšení lidského zdraví v kosmu a prozkoumání nových výškových hranic pro lidské posádky. Tento výstup do vesmíru dokazuje, že komerční vesmírný průmysl má schopnost nejen konkurovat vládním agenturám, ale také přispět k pokroku v průzkumu hlubokého vesmíru.

Reklama