in

Jim Carrey a psychické problémy? „Neexistuji, vždy jsem byl jen postavou!“

youtube.com
Reklama

Jim Carrey, slavný herec známý svými ikonickými rolemi, nedávno překvapil své fanoušky neobvyklým prohlášením – „neexistuje“. V roce 2017 během rozhovoru na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu otevřeně hovořil o svém vnímání sebe sama a své kariéry, kde tvrdil, že „Jim Carrey“ je jen jednou z mnoha postav, které v průběhu let hrál.

Carrey, kterému je nyní 62 let, má za sebou desítky let úspěšné kariéry, během které ztvárnil slavné postavy jako Ace Ventura, Grinch nebo Bruce Nolan. Přesto sám o sobě tvrdí, že nikdy nebyl skutečnou osobou, ale pouze postavou, která měla potěšit publikum.

„Všechny jsou to postavy. Jim Carrey byl méně záměrná postava, protože jsem si myslel, že jen stavím něco, co by se lidem líbilo, ale byla to postava,“ vysvětlil herec.

Carrey ve svých úvahách zašel dokonce dál, když popsal svou vlastní zkušenost s depresí. Podle něj je deprese signálem, že už dál nemůžete hrát svou „roli“. „Deprese je tvoje tělo, které říká ‘už nechci být touhle postavou, je toho na mě moc’.“

Během rozhovoru na červeném koberci zopakoval, že „není skutečný“. „Nejsem já. Prostě se dějí věci,“ řekl. Později vysvětlil, že jako herec se hluboce ponořil do svých rolí, což ho vedlo k uvědomění, že i „Jim Carrey“ je jen konstrukcí, kterou mu společnost přidělila.

„Kdo je Jim Carrey? Oh, on vlastně neexistuje,“ dodal herec. Podle jeho slov jde o „relativní projev vědomí“, který zahrnuje jméno, národnost, náboženství, a to vše se skládá do osobnosti, která ale ve skutečnosti neexistuje.

Carrey také vyjádřil přesvědčení, že jeho sláva byla jen prostředkem, jak se od ní osvobodit. „Věřím, že jsem se proslavil, abych mohl nechat slávu odejít,“ řekl herec a dodal, že i když se nadále účastní rozhovorů a vystoupení, „děje se to beze mě, bez představy ‘já’“.

Carreyho hluboké úvahy o identitě a slávě ukazují, že herec se dostal daleko za hranice tradičního vnímání sebe samého. Jeho slova jsou nejen filozofickým poselstvím, ale i důkazem toho, že někdy za úspěchem a veřejnou maskou se může skrývat mnohem hlubší otázka po smyslu vlastní existence.

Tématem jsme se inspirovali na ladbible.com

Reklama