Napadlo Vás někdy, jaký vliv na zdraví má Coca-cola bez obsahu cukru? Výživový specialista Petr Havlíček se zabýval otázkou: Kdy mě zabije pití Coly Zero? I přesto, že tyto nápoje neobsahují cukr, mají v sobě umělá sladidla. Jaký vliv na zdraví tedy tyto sladidla mají?
Odpověď na otázku, zda může pití takových nápojů člověka zabít je nejednoznačná. Umělá sladidla totiž mohou vytvářet pocit, že jsou moderní a neškodná. Některé studie tvrdí, že po konzumaci nápojů s umělým sladidlem dochází k neúměrnému zvýšení hladiny inzulinu. Což může do budoucna vést k vzniku inzulinové rezistence. Jiné studie zase toto tvrzení vyvracejí.
Proběhla také studie, kde jedna skupina účastníků dostala nápoje se sladidly a druhá skupina dostala nápoje s cukrem. Byla ale také třetí, kontrolní skupina. Tato skupina dostala nápoje se štěpeným škrobem (zdroj sacharidů) a umělým sladidlem. Nejhorší výsledky měla přesně tato třetí, kontrolní skupina.
Podstatné tedy je, s čím jsou sladidla kombinována a dle toho tělo produkuje množství inzulinu. Nejsou ale stále dostatečné studie, aby jednoznačně doporučily, který druh sladkého nápoje je lepší, “zdravější”. Nicméně dle této nejaktuálnější studie, např. při hodech ve fast foodových restauracích, je nejhorší možná varianta dát si tučné jídlo a k tomu nápoj bez cukru. Problémem u všech druhů sladkých nápojů (s cukrem i bez cukru) nápojů je např. také kyselost, ta může při dlouhodobém užívání zničit zubní sklovinu.
Inspirovali jsme se na stream.cz