Jistě všichni, co jste tu, se shodnete určitě na jedné věci. Každý přeci rád mlsá. A co teprve taková čokoláda! Dnes vám ukážeme dlouhou cestu čokolády, od malého pupenu na stromě až po hotovou sladkou tabulku samotného nebe.
1. Vše začíná jednou nevinnou “kytičkou” (pupenem).

2. Plod se postupně zvětšuje a zraje.

3. Až se nakonec sklidí.

4. Podle druhu a stupně dozrání rozlišujeme tyto odstíny kakaových plodů.

5. Uvnitř každého plodu je 25-40 kakaových fazolek.

6. Zatím jsou ještě bíle a lepkavé díky buničině.

7. Uvnitř vypadají takto.

8. Po odstranění přebytečné buničiny se musí pozvolna sušit.

9. Suší se 7-10 dní.

10. Musí se pravidelně otáčet, aby došlo k rovnoměrnému prosychání.

11. Po důkladném usušení jsou kakaové boby zváženy a nachystány do pytlů, které se takto rozváží po celém světě k jednotlivým výrobcům čokolády.

12. Každý výrobce si boby z pytlů ručně přebírá a třídí.

13. Vybrané boby se vypraží.

14. A následně jemně podrtí na kousky.

15. Postupně se přidávají do nezastavujícího se mlýnku a “míchačky na čokoládu”.

16. Tam se to nechá vše mísit až 2 dny.

17. Den 3. se vylije všechny čokoláda ven.

18. Čím kvalitnější je, tím krásnější vlnky má.

19. Nakonec se pár hodin uleželá čokoláda vlévá do forem a nechá se ztuhnout.
