Na světě je tolik všemožných chutí, až to snad ani není možné. Koneckonců, jak říká staré pořekadlo – tisíc lidí, tisíc chutí – má vážně něco do sebe. Sice jsou jídla jako pizza nebo třeba kebab, které chutnají naprosto všem, ale pak tu jsou takové chuťovky, jako například mořské plody, smrdutá vejce, kaviár atd. a to už všem vážně nechutná. A jaké další bizarnosti se například dají jíst? Dnes vám povíme o 10 vážně šílených jídlech, které je ochotna jíst jen hrstka lidí. Však se podívejte sami.
1. Akutaq – Yup’ik
Směs vyšlehaného živočišného tuku (tradičně z losů nebo mrožů), různých bobulí rostoucích v tundře (brusinky, borůvky) a čistého severního sněhu.
2. Puget ng manok – Kuřecí zadky
Obecně se jedná o přesně nakládané ocasy kuřat, navlečené na tyčce a smažené na grilu. Mastné, kořeněné, škodlivé – perfektní pouliční jídlo!
3. Arbin Elgentay
Pochoutka z koňského tuku a syrových jater. Podává se nakrájená na plátky s hrstku syrové cibule.
4. Tarrendis – aspik
Želatina, často smíchaná se zakysanou smetanou nebo majonézou, se nalije na kousky masa nebo ryb nebo se také smíchá se salátem ze sledě, krevet a oliv a nechá se zatuhnout.
Zobrazit příspěvek na Instagramu
5. Gamalost (také Gammelost , Gammalost)
Tradiční norský „starý sýr“. Norové sami vtipkují, že za účelem výroby tohoto ostře zapáchajícího sýra s plísní byste měli vzít malý sýr, dát ho do staré ponožky, zakopat ho do hnoje pod stodolou a když je pochoutka hotová, sama se k vám připlazí.
6. Ti-hoeh-ko – Prasečí krevní koláč
Tento pokrm je vyroben ze sražené vepřové krve, sojového vývaru a lepkavé rýže. Směs je smažená nebo dušená, obalena v arašídové mouce, přilepena na tyčinky a prodávána přímo na ulicích jako zmrzlina.
7. Andouillette
Klobásy vyrobené z vepřového nebo hovězího střeva a žaludků namočených do vína. Říká se, že pokud se pokrm podává v restauraci, každý o tom ví, protože lehce zapáchá.
8. Mofongo
Mofongo je vyrobeno ze smažených banánů. Zní to dobře, že? Smaží se pouze banány zelené, po smažení se našťouchají, nasolení a smíchají s česnekem, olivovým olejem a škvarky z vepřové kůže.
9. Pižmové tyčinky
Jedná se o klasické australské sladkosti. Dlouhá růžová žebrovaná cukrovinka ze želatiny, moučkového cukru, barviva a pižmové esence. Díky ostrému, dobře známému aroma se vám zdá, že žvýkáte fondán namočený v toaletě.
10. Guda
Guda je nejdražší gruzínský sýr. Je vyroben z ovčího mléka a ve srovnání s ochucenými francouzskými sýry má svůj specifický zápach. Produkt zraje ve vinné révě nacpané v ovčí kůži obrácené naruby.
11. Losí nos
Na Aljašce není los exotickým zvířetem, ale spíše něco jako u nás kráva. Není proto divu, že se z masa tohoto zvířete připravují kotlety, klobásy a steaky. Zvláštní lahůdka je z nakrájených a losích nosů v aspiku.
12. Shirako
Jsou to rybí spermie, které se konzumují syrové, dušené nebo smažené v těstíčku.
13. Urmen
Je to pěna z dlouho vařícího se mléko. Čeká se, něž se stane opravdu hustou, vybere se a zmrazí nebo vysuší, rozřeže se na kousky a podává se jako dezert.
14. Brausup
Tradiční irská polévka s žitného chleba se podává i jako dezert. Polévka je vyrobena z drceného chleba se smaženými rozinkami a kořením. Poté zalita horkým s citronem a šlehačkou.
15. Chicharrón
Jedná se o tradiční španělské jídlo, které je oblíbené i v Latinské Americe – křupavé zlaté kousíčky z hluboce usmažené vepřové kůže.
Proboha, co?! Nevíme jak vám, ale nám se kroutí žaludek už jen při tom, když si čteme název a z čeho se to skládá, natož abychom to ochutnali. A co říkáte na tyto jídla vy? Ochutnali byste něco z toho?
Čerpali jsme z adme.ru