Výživa je vždy žhavé téma pro diskusi. Lidé chtějí vědět, která jídla jsou pro jejich tělo dobrá a která mohou být škodlivá. Zdá se, že tato otázka by mohla být objasněna jednou provždy, ale i vědci mají sklony dělat chyby. Někdy jsou nuceni ustoupit ze svého vlastního přesvědčení měsíce nebo dokonce i roky nazpět.
1. SŮL
Při mírné konzumaci je toto koření zcela neškodné. Studie provedené v roce 2000 neodhalily přímý vztah mezi poklesem příjmu soli a hypertenzí nebo srdečními chorobami – vysoký krevní tlak. Naopak, když přestaneme konzumovat sodík, tělo začne produkovat hormony a enzymy, které onen krevní tlak zvyšují.
2. VEJCE
Vědci připustili, že udělali chybu : ve skutečnosti existují dva typy cholesterolu – „dobrý“ a „špatný“ – a vejce obsahují pouze ten „dobrý“. Kromě toho jsou bohaté na železo a bílkoviny, stejně jako antioxidanty lutein a zeaxanthin, které chrání před poškozením zraku souvisejícím s věkem, jako je makulární degenerace a katarakta.
3. POPCORN
Po mnoho let byl považován za nezdravé jídlo. Bylo však zjištěno, že popcorn obsahuje více antioxidantů (polyfenoly) než zelenina a ovoce. Studie ukazují, že polyfenoly snižují riziko srdečních chorob a rakoviny. Další výhodou popcornu je, že má velmi málo kalorií (hurá!) a patří k celozrnné potravě. Před jídlem se však ujistěte, že neobsahuje žádné umělé přísady. Lepší popcorn si vyrobte doma.
4. PLNOTUČNÉ MLÉKO
V průběhu let nám bylo řečeno, abychom upřednostňovali odstředěné mléko, aby jsme snížili množství spotřebovaného tuku. Nedávné studie však ukazují, že celé tuky v mléce obsahují mnoho základních živin a dokonce zvyšují odolnost krve vůči určitým typům rakoviny. Plné mléko navíc pomáhá udržovat tvar těla a snižuje riziko cukrovky!
5. KÁVA
Není to tak dávno, kofein byl obviněn ze všech druhů „hříchů“: způsobuje vysoký krevní tlak, srdeční problémy, poškození nervového systému a podobně. Moderní studie nicméně zjistily, že pití kávy ve skutečnosti vede ke snížení výskytu srdečních chorob a v důsledku toho k předčasné smrti. Bylo také zjištěno, že milovníci kávy jsou méně náchylní k cirhóze, diabetu typu 2 a dokonce k neurologickým stavům, jako jsou Parkinsonova choroba a Alzheimerova choroba.
6. BÍLÁ RÝŽE
Existuje několik důvodů, proč byste se neměli bát bílé rýže. Zde je několik z nich: Snadno se vstřebává a pomáhá eliminovat toxiny. Je to perfektní jídlo pro případ, že máte podrrážděný žaludek. Neobsahuje lepek. Pomáhá předcházet chronickým bolestem trávicího traktu. Bylo prokázáno, že bílá rýže obsahuje méně arsenu než hnědá rýže.
7. PIZZA
Příběh je stejný jako u popcornu. Na pizze není nic špatného, pokud ji vaříte doma! Pak je ve skutečnosti vynikajícím zdrojem široké škály živin. Přemýšlejte o tom: bílkoviny, zelenina, zdravé uhlohydráty (použijte celozrnné moučné těsto) a vaše oblíbené čerstvé nebo sušené bylinky. „Zdravé“ neznamená vždy „bez chuti“, no ne?