Vodka patří zaručeně k nejoblíbenějším alkoholickým nápojům většiny Čechů a Slováků. Kdo ví, jestli tato oblíbenost nevzešla z podobnosti se slovem “voda” a nebo faktu, kterým se řídí většina z nás, a to že čím více {1798aa28d65412dd30b06cc0dd00c963d8af4291af1418a46cd8253bb4d298ad}, tím lépe. Podívejte se na těchto 10 faktů a schválně si spočítejte, kolik jste jich věděli.
1. Vodka neobsahuje žádné cukry, kvas, tuk, cholesterol, sodík nebo sacharidy.
- Vodka je tvořená jen etylalkoholem a vodou.
2. Vodka patří mezi alkohol s nejnižším počtem kalorií.
- Půl deci má přibližně 100kcal a ty pochází z alkoholu, protože, jako už jsme uvedli, zbytek tvoří jen voda.
3. Vodka zvyšuje průtok krvi do srdce a tím prospívá k lepší hladině cholesterolu.
- Studie zjistila, že vodka zvyšuje kapilární hustotu a tím do naší krve proniká více kyslíku. Může se proto považovat za zdravější alkohol než je červené víno, které cévy pouze uvolní.
4. Vodka stahuje póry.
- Dermatoložka Jeannette Grafová, která působí v New Yorku, doporučuje namáčet kuličku vaty v tekutině ze zeleného čaje a vodky. Aplikování tohoto “přípravku” ráno a večer prý tvář nejen očistí, ale také zminimalizuje viditelnost pórů.
5. Vodka má také dezinfekční účinky.
- Vodka dokáže přispět k vyléčení některých ran, může také zabránit infekcím nebo vzniku puchýřů.
6. Vodka má terapeutické účinky.
- Nezáleží, jestli ji konzumujete nebo lokálně aplikujete na tělo, vodka napomáhá k relaxaci těla. Také má uspokojující účinek na mozek a vlastnosti vyvolávající spánek.
7. Vodka se dá použít na čištění prakticky všeho v domácnosti.
- Kdybyste si naplnili rozprašovač i tou nejlacinější vodkou, dokonale by vám pomohla vyčistit všechno – od špíny v koupelně až po dezinfekci polštářů a matrací ve vaší ložnici.
8. Vodka snižuje stres.
- Studie v roce 1997 zjistila, že vodka má viditelný účinek na redukci stresu.
9. Vodka se může vyrábět skoro z jakýchkoli fermentovaných potravin, které obsahují cukr a škrob. Ty se následně destilují, aby se zvýšil obsah alkoholu.
- Většina vodek se dnes destiluje z obilnin, některé jsou však ještě stále vyráběné z brambor.
10. Poslední – možná nejdůležitější – je o hodně větší pravděpodobnost, že při pití vodky nebudete mít druhý den kocovinu.
- Pokud se chcete vyhnout následujícím nepříjemným raním stavům, určitě doporučujeme pití čirých alkoholických nápojů, které obsahují méně toxínů způsobujících opici.