Vzhledem k tomu, že trend stravování se pouze syrovým jídlem poněkud sílí, rozhodli jsme se vám říci, že ne všechno jídlo by se mělo tímto způsobem konzumovat. Ukázalo se, že některé jídlo dokáže být i velmi nebezpečné, když zůstane syrové. A pak je tu i několik potravin, které můžete konzumovat syrové, ale je třeba, abyste při tom postupovat opatrně. Už nebudeme dále zdržovat a tady je máte.
1. Nepasterizované mléko
Mléko může obsahovat škodlivé bakterie, které vám mohou způsobit různé nemoci nebo dokonce i smrt. Může také způsobit vážné infekce, jako je salmonella nebo listeria.
2. Kale neboli Brukev zelená
Konzumace velmi velkého množství může vést k hormonálním nepravidelnostem, které pak vedou k výkyvům hladiny cukru v krvi, hmotnosti a celkovému metabolickému zdraví. Výsledkem by mohl být otok štítné žlázy nebo struma.
3. Syrová vejce
Při větší konzumaci vám hrozí bolesti žaludku a salmonela.
4. Mandle
Mandle obsahují kyanid. Podle studie by mohla konzumace již 4 až 5 hořkých mandlí způsobit bolesti hlavy, nevolnost a břišní křeče.
5. Bezinka
Jíst nebo pít syrové bezinky nebo jiné toxické části této rostliny může vést k nevolnostem, zvracení, závratím až k celkovému omámení.
6. Mouka
V mouce se hojně vyskytují bakterie zvané E. coli. Ty však díky dalšímu tepelnému zpracování umírají, a proto pro nás nejsou produkty z mouky nijak škodlivé. Bez tepelného zpracování můžeme z ní mít bolesti břicha či různé infekce.
7. Růžičková kapusta
Neměla by být konzumována syrová, a to zvláště pokud trpíte hypotyreózou, protože obsahuje toxické látky, které způsobují dysfunkci štítné žlázy.
8. Jablečné jadřince
Při náhodném žvýkání semen jablek, která obsahují amygdalin, se uvolní kyanid. I když byste museli sníst asi 40 jablečných jader, abyste dosáhli nebezpečné dávky, lékaři říkají, že i malé množství kyanidu může být nebezpečné a nedoporučují jíst jablečná semena ani jadřince.
9. Kešu ořechy
Surové kešu obsahují urushiol, toxickou látku nalezenou i v jedovatém břečťanu, který pochází ze stejné botanické rodiny jako kešu ořechy. Pouhý dotyk může u některých lidí vyvolat kožní reakci .
10. Tuňák
Surový tuňák má velmi vysoký obsah rtuti, který může mít toxické účinky na kardiovaskulární a centrální nervový systém.
11. Klíčky
Konzumace surových klíčků může způsobit otravu jídlem se symptomy, jako jsou křeče žaludku, průjem a zvracení, které se objeví do 1-8 dnů po jídle klíčků.
12. Rajčata
Ačkoli rajčata lze jíst syrová, studie vědců z Cornell University ukázala, že antioxidační aktivita vařených rajčat je vyšší než u nevařených rajčat. To naznačuje, že pokud chcete získat více výhod z rajčat, měla by být před jídlem uvařena. Rajčata navíc obsahují velké množství pesticidů, takže by se měla nejprve umýt. Stonky, listy a nezralá rajčata jsou jedovatá a neměla by se jíst vůbec.
13. Lima fazole
Fazole Lima obsahují linamarin, který při konzumaci uvolňuje kyanid. Bezpečné jsou pouze uvařené.
14. Brambory
Brambory obsahují antinutrienty, které mohou narušovat trávení vašeho těla a vstřebávání živin. Glykoalkaloidy v bramborách mohou způsobit ospalost, svědění, zvýšenou citlivost a zažívací potíže.
15. Kuře
Syrové kuře je jedovaté. Na rozdíl od hovězího masa může konzumace syrového kuřete vést k vážným onemocněním, protože obsahuje salmonelu, campylobakterii nebo obojí, což může způsobit průjem, horečku a křeče v břiše.
16. Houby
Syrové houby obsahují agaritin, který má rakovinový účinek na močový měchýř.
17. Červené fazole
Fazole obsahují toxiny zvané Fytohemagglutinin, které mohou po jídle způsobit až průjem, akutní gastroenteritidu, těžkou nevolnost a zvracení.
18. Listy rebarbory
Listy jsou jedovaté a neměly by být konzumovány syrové ani vařené. Obsahují kyselinu šťavelovou, která může způsobit průjem, červeně zbarvenou moč, nevolnost a zvracení.
19. Olivy
Na rozdíl od většiny potravin v tomto článku by olivy neměly být konzumovány syrové, protože jsou nepoživatelné, ne proto, že by vám mohly způsobit nemoci nebo zabít. Syrové olivy jsou extrémně hořké.
20. Med
Surový med může obsahovat bakterie, které jsou zvláště škodlivé pro kojence, děti mladší jednoho roku a těhotné ženy. Může způsobit otravu botulismem s vedlejšími účinky, jako je nevolnost, zvracení, průjem až i ochrnutí.
Tak co? Konzumujete některé z těchto potravin syrové? Pokud ano, doufáme, že po dnešním článku si to pečlivě rozmyslíte, jestli má smysl v tom pokračovat a díky tomu se takto ohrožovat. Existují i další syrové potraviny, které jsou nebezpečné pro naše zdraví? Pokud o nich víte, nebojte se je s námi sdílet.
Čerpali jsme z brightside.me